[PDF]
http://dx.doi.org/10.3952/lithjphys.50107
Open access article / Atviros prieigos straipsnis
Lith. J. Phys. 50, 147–150 (2010)
CONVENTIONAL HIGH-POWER PULSED
LIGHT SOURCE FOR DECONTAMINATION OF MEAT FROM FOOD PATHOGENS AT
NON-THERMAL CONDITIONS
V. Gudelis and Ž. Lukšienė
Institute of Applied Research, Vilnius University, Saul˙etekio
10, LT-10223 Vilnius, Lithuania
E-mail: zivile.luksiene@tmi.vu.lt
Received 19 September 2009; revised
9 February 2010; accepted 19 March 2010
The aim of this study was to
evaluate the optimal algorithm of high-power pulsed light
technique constructed for decontamination of meat surface from
pathogenic microorganisms. Our experimental data indicate that the
high-power pulsed light is fast and effective chicken surface
decontamination tool and can decrease food pathogens Salmonella
and Listeria by 2.0 orders of magnitude in non-thermal
conditions. The constructed equipment and obtained data may serve
in the future for advanced development of high-power pulsed light
technique which could be used for decontamination of food matrixes
or food related surfaces in non-thermal conditions.
Keywords: pulsed light technique,
decontamination, chicken, Salmonella, Listeria
PACS: 85.60.Jb, 82.50.Hp
DIDELĖS GALIOS IMPULSINĖS
ŠVIESOS ŠALTINIS NETERMINIAM MAISTO PATOGENŲ MIKROBIOLOGINIAM
NUKENKSMINIMUI
V. Gudelis, Ž. Lukšienė
Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų institutas, Vilnius,
Lietuva
Ištirtas neterminis maisto patogenų
mikrobiologinio nukenksminimo metodas, pagrįstas didelės galios
impulsinės UV šviesos poveikiu. Išnagrinėtas sukurto impulsinės
šviesos šaltinio mikrobiologinis ir terminis poveikis mėsos
paviršiui. Parinktos optimalios švitinimo sąlygos, kuriomis
patogeninių organizmų nukenksminimas vyksta efektyviai esant
minimaliam terminiam poveikiui. Eksperimentiniai duomenys rodo,
kad aukštos galios impulsinė šviesa yra greita ir efektyvi
vištienos paviršiaus nukenksminimo priemonė ir gali sumažinti
maisto užkratų Salmonella ir Listeria kiekį
neterminiu būdu. Sukurti įrenginiai ir gauti duomenys leidžia
toliau tobulinti aukštos galios impulsinės šviesos prietaisus,
kurie galėtų būti naudojami apdoroti maisto matricų ar maisto
pakuočių paviršių.
References / Nuorodos
[1] Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Division of
Foodborne, Bacterial and Mycotic Diseases (DFBMD), Salmonellosis,
available at
www.cdc.gov/nczved/dfbmd/disease_listing/salmonellosis_gi.html
[2] P.D. Frenzen, T.L. Riggs, J.C. Buzby, T. Breuer, T. Roberts, D.
Voetsch, S. Reddy, and the FoodNet Working Group, Salmonella
cost estimate updated using FoodNet data, FoodReview 22,
10–15 (1999),
http://www.ers.usda.gov/publications/foodreview/may1999/frmay99c.pdf
[3] R. Capita, C. Alonso-Calleja, M.C. García-Fernández, and B.
Moreno, Review: Trisodium phosphate (TSP) treatment for
decontamination of poultry, Food Sci. Technol. Int. 8, 11–24
(2002),
http://dx.doi.org/10.1106/108201302023118
[4] V.M. Gómez-López, F. Devlieghere, V. Bonduelle, and J. Debevere,
Factors affecting the inactivation of microorganisms by intense
light pulses, J. Appl. Microbiol. 99, 460–470 (2005),
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.2005.02641.x
[5] Z. Luksiene, V. Gudelis, I. Buchovec, and J. Raudeliuniene,
Advanced high-power pulsed light device to decontaminate food from
pathogens: effects on Salmonella typhimurium viability in vitro,
J. Appl. Microbiol. 103, 1545–1552 (2007),
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.2007.03403.x
[6] T.I. Mbata, Poultry meat pathogens and its control, Internet J.
Food Safety 7, 20–28 (2005),
http://www.internetjfs.org/articles/ijfsv7-4.pdf